Creatief en niet productief?

Gepubliceerd op 2 juni 2019 om 11:11

Je kent het vast wel; de dag is weer voorbij en je hebt eigenlijk geen idee wat je nu allemaal hebt gedaan. In ieder geval is jouw creatieve project niet afgerond en hierdoor heb je het gevoel dat je (weer) eens niets hebt uitgevoerd. Toch denk ik dat dit wel meevalt en neem je graag mee in mijn creatieve proces en waarom ik mijn productiviteit steeds vaker anders bekijk. 

Gefeliciteerd, je doet iets unieks!

Het valt niet mee om een creatief beroep te hebben. Een groot deel van de mensen ziet niet al het werk wat er in gaat zitten om tot een mooi eind product te komen. Bij mijn bloemen is dat net zo, voordat er daadwerkelijk een mooie bloem in een vaas kan staan, gaat er veel werk aan vooraf. Welke kleur moet de bloem worden, hoe ga je dit kleuren? Welke afmeting is het beste, hoe krijg ik de juiste vorm? Met hoeveel grams crepepapier maak ik de bloem? Dit zijn een paar denkprocessen die eraan vooraf gaan om een bloem te maken. Daarnaast ziet een bloem er niet meteen mooi uit. Het is veel oefenen voordat de bloem zo mooi is dat hij ergens kan gaan stralen in een vaas. 

En hier zit die productiviteit

Met jouw beroep zal dit niet anders zijn. Ook jij zal niet gelijk de mooiste kaarten hebben gemaakt of een prachtig servies hebben vormgegeven. En toch zijn al deze stappen ontzettend belangrijk, anders komt er niet een prachtig eindproduct. 

Jouw productiviteit zit hem dus niet alleen in het maken van de eindstukken. Het zit in jouw hele proces wat komt tot dit eindproduct. Ik wil je graag meegeven om niet alleen meer naar de aantallen te kijken die je hebt gemaakt. Maar er ook bij stil te staan wat je allemaal al gedaan hebt voordat deze producten er staan. Natuurlijk is het van belang om niet alleen in je hoofd te blijven zitten, anders komen er ook geen eindproducten. Ik geef je graag een aantal tips. 

5 tips om jezelf productiever te voelen 

1. Maak een planning

Zelf krijg ik jeuk van het maken van een planning, ik krijg dan altijd het gevoel dat ik mijn creativiteit niet kan laten ontstaan. Toch is niets minder waar. Als ik eenmaal begin met het maken van een planning, krijg ik juist alle ruimte om creatief te zijn. Ik maak dan ook een planning waarin ik al mijn denkprocessen meeneem. Dus niet op datum x en dan moet het product af zijn. Nee, ik begin met de tijd ervoor. Ik plan wanneer ik de tijd neem om inspiratie op te doen, materialen te testen en na te denken over het eindproduct. Dan plan ik het moment dat ik daadwerkelijk het eindproduct kan gaan maken. 

2. Vier je stappen

Elke stap die je hebt afgerond in je planning: vier deze. Ben trots op jezelf dat je dit gedaan hebt. De slingers hoeven natuurlijk niet uit, maar ben je wel bewust dat je jezelf als creatieve ondernemer hebt gehouden aan een planning. Dat is al heel wat. En hoe vaker je stil staat bij de stappen die je normaal onbewust zou doen, maar juist nu inzichtelijk hebt gemaakt, zul je zien dat je een eigen manier gaat ontwikkelen. Dat je voortaan weet hoe lang je bezig bent met het verzamelen van inspiratie of dat je erachter komt dat je juist 's avonds veel ideeën krijgt. Zorg dan dat je jouw ideeën dan ook gelijk opschrijft, zodat deze niet verloren gaan en je hoofd niet over loopt met allemaal ideeën.

3. Kijk niet teveel bij de concurrent

Ja, die ene concurrent of conculega zal vast van alles snel kunnen produceren. En misschien heeft hij of zij ook wel meer bekendheid gekregen door een artikel in een tijdschrift. Of hebben ze meer volgers op de social media kanalen. How cares? Jij bent niet die persoon, jij hebt jouw eigen krachten. Door jezelf te vergelijken met de beelden op social, kun je jezelf omlaag halen. Want je kijkt naar de perfecte plaatjes en vergelijkt jouw realiteit. Dat is een oneerlijke vergelijking. Want zorg jij er ook niet voor dat jouw perfecte plaatje online staat? Als je dus jezelf down kunt voelen of onzeker na het bekijken van de socials van je concurrent, dan doe je jezelf echt te kort. Probeer er objectiever naar te kijken: wat doet hij/zij goed en waar kan je nog van leren? Neem dit mee voor jezelf en maak er iets positiefs van. 

4. Leg je processen vast

Soms kijk ik terug op een week en denk ik: wat heb ik in hemelsnaam gedaan? Er komt dan niet veel bij me op. Door dan mijn agenda erbij te pakken en te kijken wat ik die week heb gedaan, zie ik dat ik toch productiever ben geweest als dat ik dacht. En maak ook eens foto's van de tussenstappen tot het eindproduct, op deze manier heb je zelfs visueel zichtbaar wat je allemaal gedaan hebt. 

5. Ben niet te streng

Maar hét allerbelangrijkste is nog wel: ben niet te streng voor jezelf! Je bent geen machine en zult dit ook nooit worden, dat is ook de kracht van jouw product. Omarm de processen en geniet van elke stap. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.