Zelf papieren bloemen maken

Vaak krijg ik de vraag hoe je nu bloemen van papier maakt en dan vooral uit crêpepapier. Allereerst kan ik je zeggen dat het echt begint met veel doen en proberen. Niet elke bloem zal er gelijk fantastisch uit zien. Maar je kon ook niet gelijk lopen, toch? Dus gun jezelf echt de tijd om de technieken uit te proberen en weet dat het na elke bloem de volgende keer weer beter gaat.

Bepaal een doel

Het begint met een stukje interesse voor bloemen en een doel om te maken. Misschien wil je wel zelf je bruidsboeket maken of ben je geïnteresseerd hoe een bloem is opgebouwd. Bekijk eerst eens welke bloem je graag wilt maken. Ik kan je adviseren om niet gelijk een hele moeilijke bloem te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor je eerste bloem niet een korenbloem maken uit papier. Je hebt dan al meer techniek nodig. Een goed idee is om te starten met een klaproos of een gewone roos. Mijn eerste bloem was een fantasie bloem. Gewoon begonnen met het maken van een kern en daar omheen vier simpele blaadjes. Kortom, maak het jezelf niet te moeilijk. Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden, waarin wordt uitgelegd hoe je de bloemen maakt. Het voordeel is dat je kunt kijken en op elk moment kunt pauzeren, je kunt dus tegelijk een bloem maken. Hieronder zie je een duidelijke uitleg van het maken van een klaproos.

Boeken

Zelf lees ik erg graag boeken die te maken hebben met het maken van bloemen uit papier. Ik heb een aantal favorieten. Maar ik kan je erg aanraden om als eerste met het boek van Lia Griffith (Crepe Paper Flowers EAN 9781984822376) te beginnen. Zij heeft hele duidelijke templates en goede foto’s van het proces in het staan. Let op, dit boek is wel in het Engels geschreven. Maar de plaatjes en de templates zijn zo duidelijk dat dit je niet zal weerhouden om gebruik te maken van dit boek.

Als je eenmaal de bloemen goed kunt maken uit dit boek, kun je zelf meer gaan experimenteren. Maak je jouw bladeren wat groter of wil je liever een andere kleur gebruiken? Alles kan dan, want je beheerst dan al de basis.

Binnenkort zullen er ook templates van mij verschijnen om ook voor jou het maken van bloemen nog iets gemakkelijker te maken.