Wat is een flatlay?

Een flatlay is een foto, die zoals de naam al aangeeft, plat ligt. Het is een foto die je van bovenaf maakt, waardoor je veel producten en sfeer in één foto kan vastleggen. Je legt een backdrop (een foto achtergrond) op de grond en plaatst hier jouw producten op. Je probeert een duidelijke sfeer uit te stralen en werkt, indien mogelijk, met lagen. Dus eerst je backdrop, dan bijvoorbeeld een doek, daarop een onderbord en dan daar weer een product op. Op deze manier bouw je gemakkelijk lagen op en krijgt de foto meer diepte. Probeer een duidelijk kleurthema vast te houden die in enkele props* terugkomt, zo krijg je een foto met een geheel. 

Flatlays met bloemen

Een thema is voor een flatlay erg belangrijk, omdat op deze manier de foto dan gelijk duidelijk is. Bij de ene flatlay is kerst het thema en heb ik allerlei kado'tjes toegevoegd om zo een fijne sfeer te creëren. En alle bloemen en takjes die je ziet zijn door mij gemaakt vanuit papier. Bij de voorjaars-flatlay wilde ik een romantische sfeer neerzetten. Dat gevoel dat als de zon weer lekker door het raam schijnt en je weer helemaal verliefd wordt op je huis als je bloemen in huis hebt gehaald. Ik heb hier gebruik gemaakt van lagen stof en zo een romantische flatlay gecreëerd in combinatie met mijn papieren bloemen. 

flatlay in kerstfeer
flalay met papieren bloemen in voorjaarsstijl

Als je tevreden bent met de styling van de flatlay is het tijd om de foto te maken. Ga op een krukje naast je flatlay staan en maak van bovenaf de foto. Zorg hierbij voor goed licht en dat je camera echt horizontaal is, anders krijg je een gekke vervorming in je foto. Je foto moet echt plat worden, zoals de naam flatlay al zegt. 

Het maken van een flatlay is een ideale manier om zo jouw producten via social media te laten zien, doordat je in een foto een verhaal vertelt krijgen je volgers gelijk een goed gevoel bij jouw merk en producten. Scroll maar eens door je feed en je zult merken hoeveel accounts er gebruik maken van flatlays. 

* Props zijn spullen die je ter aanvulling gebruikt in je styling. Denk aan linten, borden, boeken, etc Eigenlijk alles om je flatlay helemaal mooi mee te stylen. Mijn papieren bloemen werken perfect als props omdat deze altijd vers zijn. Je legt ze mooi op je backdrop neer en zo creëer je een prachtig geheel. Speciaal daarom heb ik ook de propbox ontwikkelt, zodat je altijd de mooiste bloemen bij je hebt om prachtige foto's te maken. 

Propbox

Zoals ik al eerder vertelde heb je om mooie flatlays te maken ook goede props nodig. Door te kiezen voor dezelfde props creëer je gemakkelijk een herkenbare stijl en kleur. Mijn papieren bloemen zijn hier goed voor te gebruiken. 

Je kiest de kleuren die bij jouw producten of huisstijl passen en hiermee kun je elke flatlay een zelfde uitstraling geven. En het voordeel van papieren bloemen is dat je elke kleur kan kiezen. Je bent dus niet afhankelijk van wat er op dat moment in de winkel wordt verkocht en de bloemen blijven, bij goed onderhoud, wel jaren mooi. Een eenmalige uitgave, waar je jaren plezier aan kunt beleven. 

Daarom ontwikkelde ik de Propbox een prachtig doosje gevuld met allerlei mooie papieren bloesems en bloemen om zo jouw flatlays nog mooier te maken. Ideaal om in huis te hebben tijdens jouw styling en fotografie momenten. 

foto van propbox met papieren bloemen

Flatlay in opdracht

Creëren dat is mijn passie, die passie kan ik kwijt in het maken van papieren bloemen. Het is zo fijn om met je handen te kunnen maken. Daarnaast  ontwikkel ik mooie content, om zo mijn papieren bloemen te presenteren. Maar deze content kan ik ook voor jou bedenken en ontwikkelen, zeker in combinatie met de papieren bloemen. Op deze manier krijg je flatlays die perfect aansluiten in jouw huisstijl en bij je product en in het seizoen van het moment. Ben je zelf al langer aan het rommelen met het maken van flatlays en wordt het elke keer net niet wat je eigenlijk wilt? Neem dan zeker contact met mij op, ik heb genoeg ideeën en materialen om voor jou prachtige content te maken.

De flatlay in opdracht die je ziet is een flatlay voor Little Miss Ivy, prachtige illustraties van deze lieve meisjes. Je ziet bij deze flatlay heel goed hoe de papieren bloemen het geheel versterken. 

flatlay in opdracht little miss ivy

Nog meer flatlays zien? Bekijk dan zeker Instagram voor inspiratie!