Hoe maak je papieren bloemen?

Vaak krijg ik de vraag hoe je nu bloemen van papier maakt en dan vooral uit crêpepapier. Allereerst kan ik je zeggen dat het echt begint met veel doen en proberen. Niet elke bloem zal er gelijk fantastisch uit zien. Maar je kon ook niet gelijk lopen, toch? Dus gun jezelf echt de tijd om de technieken uit te proberen en weet dat het na elke bloem de volgende keer weer beter gaat.

Welke materialen heb je nodig?

Als je begint met het maken van papieren bloemen heb je een aantal basismaterialen nodig. Denk hierbij aan lijm, een schaar en papier. Zelf maak ik papieren van crêpepapier en dan wel de Italiaanse crêpepapier. Hier zit meer stretch in, waardoor je prachtige vormen kunt maken. In het begin maakte ik gebruik van een schaar van de Hema, uiteindelijk heb ik een schaar van Tim Holtz aangeschaft. Een ontzettend fijne schaar en erg scherp. Ook vind ik het handvat erg prettig, ik heb nu geen pijn meer in mijn handen na het vele knippen. 

Toen ik begon met het maken van papieren bloemen gebruikte ik ook de lijm van de Hema. Maar na veel irritaties, de blaadjes lieten elke keer los, vond ik tacky glue. En deze lijm is echt perfect voor het maken van bloemen. De lijm is sterk en droogt kleurloos op, precies wat je nodig hebt als je zelf papieren bloemen maakt.   

Met welke bloem begin je?

Bekijk eerst eens welke bloem je graag wilt maken. Ik kan je adviseren om niet gelijk een hele moeilijke bloem te kiezen. Ga bijvoorbeeld voor je eerste bloem niet een korenbloem maken uit papier. Je hebt dan al meer techniek nodig. Een goed idee is om te starten met een klaproos of een gewone roos. Mijn eerste bloem was een fantasie bloem. Gewoon begonnen met het maken van een kern en daar omheen vier simpele blaadjes. Kortom, maak het jezelf niet te moeilijk. Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden, waarin wordt uitgelegd hoe je de bloemen maakt. Het voordeel is dat je kunt kijken en op elk moment kunt pauzeren, je kunt dus tegelijk een bloem maken. 

Een aantal eenvoudigere bloemen zijn toch wel de klaproos, hier zijn namelijk veel filmpjes over te vinden. Maar ook een papieren margriet is redelijk eenvoudig te maken. 

Binnenkort zullen er ook templates van mij verschijnen om ook voor jou het maken van bloemen nog iets gemakkelijker te maken.

Boeken

Zelf lees ik erg graag boeken die te maken hebben met het maken van bloemen uit papier. Ik heb een aantal favorieten. Maar ik kan je erg aanraden om als eerste met het boek van Lia Griffith (Crepe Paper Flowers EAN 9781984822376) te beginnen. Zij heeft hele duidelijke templates en goede foto’s van het proces in het staan. Let op, dit boek is wel in het Engels geschreven. Maar de plaatjes en de templates zijn zo duidelijk dat dit je niet zal weerhouden om gebruik te maken van dit boek.

Als je eenmaal de bloemen goed kunt maken uit dit boek, kun je zelf meer gaan experimenteren. Maak je jouw bladeren wat groter of wil je liever een andere kleur gebruiken? Alles kan dan, want je beheerst dan al de basis.