Mijn verhaal in bloemensymboliek

anouk bohmer

Eigenlijk ben ik niet zo’n romantisch type. Maar bloemen en symboliek, ook ik ontkom hier niet aan. Want je kunt alles zeggen met bloemen. En dat is handig voor mijn verhaal.

Als ik een bloem was, was ik een zwarte tulp. Fris als de lente, maar toch donker en eigenzinnig. Leunend op een sterke steel met veel groeipotentie. Als er maar genoeg water is.

Ik kwam door de zwarte grond gestaag omhoog naar het licht waar mijn knop zich opende: in de retail branche, een goede voedingsbodem. Mijn droom werd werkelijkheid in mijn eigen winkel, waar ik tot volle bloei kwam.

En toen knakte mijn steel. Ik hing daar met gebogen hoofd en zag op de grond wat gevallen blaadjes. Ik raapte ze op en maakte er iets moois van. Zo dacht ik urenlang niet meer aan de vervlogen droom en de pijn in mijn lichaam. Steeds meer en steeds andere bloemen kwamen uit mijn handen.

hoe maak je papieren bloemen

De bloemen brachten me blijheid. En niet alleen voor mij. Ze trekken mensen naar elkaar toe. Iets dat mijn opa altijd al wist, en een mooie les die ik nu ook mocht leren. En bloem voor bloem leerde ik ook, dat die blaadjes waar het mee begon mijn eigen waren. Ik had mezelf opgeraapt en een nieuwe toekomst in gedragen.